logo
  • Zo vind je werk in een taalklas
    Heb je altijd als leraar willen werken, maar is het er nog niet van gekomen?

Zij-instroom: dit is wat je moet weten als je aan een carrière switch naar leraar basisonderwijs denkt.

Leraren in het basisonderwijs maken het verschil. Als leraar bereid je elke dag weer onze kinderen voor op de toekomst. Ben jij toe aan een carrière switch die ruimte biedt voor bevlogenheid en betekenis? In dit artikel zetten we de belangrijkste dingen voor zo’n carrière switch op een rij.

Check of het leraarschap bij je past

Het leraarschap is een vak. Daar komt veel meer bij kijken dan wat je ervan als ouder of op tv van ziet. Verdiep je in het beroep en de werkomgeving om je verwachtingen te checken. Ga eens in gesprek met een leraar, of vraag of je een dagje kunt meelopen op een school. Ook op voorlichtingsdagen van de pabo kunnen studenten, docenten en studie-adviseurs je veel vertellen.

  • Laat je inspireren door video’s van leraren
  • Doe de online test voor het leraarschap
  • Bekijk op onze Facebookpagina waar en wanneer je een voorlichtingsbijeenkomst voor zij-instromers kunt bezoeken
  • Bezoek de open dagen voor de verkorte deeltijdopleiding voor zij-instromers op de pabo bij je woonplaats.

Overweeg jij een overstap naar het basisonderwijs? Zie jij jezelf al als leerkracht in het basisonderwijs? Of ben jij benieuwd of het onderwijs ‘iets voor jou’ is? Kom dan naar de informatieavond in Cursus- en vergadercentrum Domstad in Utrecht.

Toegangseisen voor de pabo

Om les te mogen geven op de basisschool, heb je een lesbevoegdheid primair onderwijs nodig. Die krijg je als je een pabo-diploma hebt. De pabo is een hbo-opleiding die vier jaar duurt. Heb je al een hbo- of universitair diploma, dan kun je de verkorte deeltijdopleiding doen van twee jaar. Met een verwante hbo- of universitaire opleiding (zoals pedagogiek) kan je de opleiding in nog minder dan twee jaar doorlopen.

Zij-instroom in beroep

De snelste manier om voor de klas te staan is via een zij-instroom in beroeptraject. Je krijgt een parttime aanstelling als leraar van twee jaar, terwijl je daarnaast de verkorte pabo-opleiding volgt. De opleiding wordt in dit traject betaald door de school waar je werkt. Voor het zij-instroomtraject heb je minimaal een hbo-diploma nodig.

Op verschillende scholen kun je ook trajecten volgen waarbij je een aanstelling als onderwijsondersteuner combineert met de pabo. Zo hoef je niet meteen zelf voor de klas, maar kun je al wel betaalde ervaring opdoen in de praktijk. Als je het traject hebt doorlopen en je pabodiploma hebt gehaald, ga je zelf aan de slag als leerkracht.

Pabo in deeltijd

Wil of kun je niet deelnemen aan het zij-instroom in beroeptraject, dan kun je ook de pabo naast je huidige baan volgen.

Werkzekerheid

Als leraar basisonderwijs heb je volop kans op een baan. Tot 2020 zijn er ruim 4000 extra leraren nodig. Maar per regio zijn er wel verschillen. In heel het land zijn er vacatures voor invalleerkrachten en in de meeste regio’s ook voor vaste krachten. Vooral in de Randstad is er veel vraag. Daar krijg je steeds vaker meteen je eigen klas. Als je bevoegd bent als leraar, is het bij goed functioneren gebruikelijk dat je na een jaar een vaste aanstelling krijgt. Via regionale samenwerkingsverbanden kun je ook als invaller een vast contract krijgen.

Arbeidsvoorwaarden

De arbeidsvoorwaarden van een leraar basisonderwijs zijn geregeld in de cao primair onderwijs. Momenteel is het startsalaris van een leraar in het basisonderwijs € 2.436 bruto per maand. Daarnaast ontvang je toeslagen, zoals vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Wanneer je deze meerekent, start je in het primair onderwijs met een beloning van € 2.896 bruto per maand. Zij-instromers beginnen vaak met een hoger salaris, omdat hun werkervaring meetelt.

Meer informatie

Stel je vraag over zij-instroom naar een baan als leraar basisonderwijs via info@ruimbaanvoorpo.nl